Zimową porą zbieraj owoce dzikiej róży i korzystaj z zawartej w niej witaminy C!

Oprócz rozsławionej nalewki z owoców dzikiej róży, bogatej w witaminę C, możemy również zrobić z niej wzmacniający mus z lekkim procentem. Ważne, aby owoce były przemrożone, najlepiej wprost na krzaku. Dlatego zbiór najlepiej zaplanować na styczeń – luty!

Składniki:
1 słoik owoców dzikiej róży
1L spirytusu 70%

Zalewamy umyte owoce dzikiej róży w 2 słoikach wypełnionych do połowy spirytusem 70% i zakręcamy. Odstawiamy na 8 tygodni co drugi dzień mieszając poprzez potrząsanie.

Ja trzymam słoiki w szufladzie z garnkami, aby pamiętać o regularnym potrząsaniu – Żaneta Geltz

Spirytusem zalewamy owoce tak, aby były przykryte, ale nie musi być do pełnego słoika.

Po 8 tygodniach:

Co robimy?
1. Przelewamy uzyskaną nalewkę do nowego słoika używając czystej gazy, aby nalewka była klarowna. Nalewkę trzeba jeszcze 2-3 razy przefiltrować, zanim przelejemy ją do docelowych buteleczek.

2. Owoce wkładamy do naczynia od blendera kielichowego i blendujemy tak, aby uzyskać jednolitą masę. Ziarenka raczej nie ulegną zmieleniu, gdyż są bardzo twarde, ale jeśli Twój blender to potrafi, to super!

3. Uzyskany mus przepuszczamy przez drobne sito i uzyskany mus wkładamy do słoiczków. Ziarenka wkładamy do osobnego naczynia. Filtrujemy cały uzyskany mus i zakręcamy słoiczki, po czym wkładamy do lodówki.

4. Uzyskane nasionka suszę i mielę w młynku do kawy. Proszek może służyć jako dodatek do koktajli.

5. Uzyskany mus z owoców dzikiej róży jest idealny jako “wzmacniany” mus do deserów i puddingów.

6. Mus może też służyć jako treść do rozrobienia ponczu na bazie białego wina i służyć jako zamiennik do grzanego wina podczas zimowych wieczorów. Ważne, aby go nie podgrzewać, tylko spożywać na chłodno, aby nie utracił zawartych witamin i polifenoli, które przetrwały dzięki utrzymanej niskiej temperaturze (bez obróbki termicznej na żadnym etapie).

Do musu można (ale nie trzeba) dodać łyżkę miodu (na szklankę musu).

Dodatkowo, można płucząc drugi i trzeci raz nasiona dzikiej róży – zlać uzyskany sok i potraktować go jako napój rozgrzewający po wysiłkach związanych z pracą nad nalewką!

Uzyskaną nalewkę filtrujemy 2-3 razy, zanim przelejemy do docelowych butelek w ciągu kilku dni po jej zlaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Copyright @ 2021 Marveltheme. All right reserved.